{ "title": "Aferez Trombosit", "image": "https://www.trombosit.gen.tr/images/aferez-trombosit.jpg", "date": "19.01.2024 17:18:30", "author": "Soner Bahsi", "article": [ { "article": "Aferez Trombosit, Aferez; kan bağışçısından alınan kanın özel bir cihaz yardımıyla kan alıcıya faydalı olacak kısmın alınarak, geri bağışçıya verilmesidir. Kan bağışıyla olan tek farkı ise bağışçıya kanın geri verilmesidir. Burada bazı kişiler zararlı bir işlem olup olmaması nedeniyle çekinmektedir. Hiçbir zararı olmamakla birlikte verdikleri trombosit sayesinde bir can kurtarmış olmaktadırlar. Trombosit ise PLT kanın pıhtılşmasını sağlayan hücre pulcuklarıdır ve kırmızı ve beyaz kan hücrelerinden daha küçüktür.

Aferez Trombosit Bağışı İçin Gerekenler
Aferez İşlemi Hakkında

Öncelikle kişinin kan alma için uygun pozisyon alması ve rahat olması sağlanır. Kişi hazır olduğunda hijyenik bir şekilde damara kanın alınacağı şekilde damar yoluna girilir. Otomatik olarak ayrışımı yapacak olan cihaz önceden hazırlanır ve Kan ayrışım için aktarılır ve hastanın ihtiyacı olan kısım ayrıştırıldıktan sonra kan alma işlemi tamamlanmış olur. Sistem ihtiyaç fazlası olan artan kanı yine bağışçının kanına geri verir ve kan dolaşım devam eder. Bağışçı 5-10 dakika gözlem altında tutulduktan sonra yaşamına devam edebilir. 48 saat geçmeden tekrar bağış yapamaz. Aynı zamanda bağışçının tam kan bağışının üzerinden de yaklaşık bir ay geçmiş olması gerekir.

Neden Tam kan Değilde Aferez trombosit Uygulaması Yapılır?

Çünkü bazı bireylerde ihtiyaç kanın tamamı değil bir kısmıdır. Eğer kanın tamamı hastaya yüklenirse hastanın kan değerlerinin bir kısmı normale getirilirken bir kısım değerler yükselir. Bu nedenle aferez trombosit tekniği uygulanmakta, kalan kan bağışçıya geri verilmektedir.
" } ] }