{ "title": "Bebeklerde Trombosit Düşüklüğü", "image": "https://www.trombosit.gen.tr/images/bebeklerde-trombosit-dusuklugu.jpg", "date": "21.01.2024 22:49:57", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Bebeklerde trombosit düşüklüğü, Trombosit kanın içerisindeki pıhtılaşmayı önleyen bir maddedir. Bu değerin düşük olması veya yüksek olması bebeklerde çeşitli komlikasyonları beraberinde getiren bir durumdur. Normal bir trombosit değeri çocuklarda ve bebeklerde ortalama yüz otuz ile dört yüz arasındadır. Yetişkinlere göre bebeklerde olan trombosit değerleri biraz daha farklılık gösterir.

Bebeklerde trombosit düşüklüğü neden olur?
Bebeklerde trombosit düşüklüğü ancak kan testleri ile anlaşılabilir. Bu kan testlerinin en başında günümüzde çok sık kullanılan PLT testleri gelir. PLT bir kan testidir ve kanda ne miktarda trombosit olduğunu belirlemekte kullanılır. Trombositler ise kanda pıhtılaşmayı sağlamaya yardımcı olur. Şekilleri tabak biçiminde olan trombositler, kemik iliğinde üretilerek kan akışı ile yavaş yavaş vücuda salınımı olur. Bu trombosit hücrelerinin dışı proteinle kaplıdır. Bu sayede hem birbirlerine hem de damarda kan duvarlarına yapışabilirler. Bu olayın gerçekleşmesi herhangi bir kesi yaralanmasında o bölgede kanın pıhtılaşmasını sağlayarak durmasına yarar. Ama düşük olduğu durumlarda bu pıhtılaşma olmayacağından hasta kan kaybından ölüme kadar olan bir tehlike yaşar. Trombositlerin naz olma durumlarında herhangi bir kanama durumunda bebeklerde çok büyük yaşam sıkıntıları oluştururlar.

Bebeklerde trombosit seviyesi elli binin altına düştüğünde büyük kanamalara neden olabilir. Bu tür değerlerin oluşması genellikle kanser olan bebeklerde görülen bir durumdur. Bu kanser hastalıkları özellikle kemik iliği hastalıkları olan lösemi ve kemik iliği kanseridir. Erken tanı olsa bile bu tür hastalıklarda kanser hücreleri hızlı yayıldığından kemik hücrelerine yer bırakmaz ve kemik iliği hücreleri üretilemez hale gelir. Buda trombosit değerinin düşmesine ve bebeğin yaşamını devam ettirmesi için gereken düzenin bozulmasına neden olur. Ayrıca kanser tedavilerinde kullanılan radyoterapi ve kemoterapinin yan etkileri arasında trombosit hücrelerin üretimini olumsuz olarak etkileyen radyasyonda çok etkilidir. Trombositler de sayı düşümüne sebep olan bu durumu bazı kanser ilaçları ile düzeltmeye çalışırlar. Basit bir rahatsızlık gibi gözüken ama aslında çok ciddi hastalıklara gebe bırakan trombosit eksikliği hafife alınmamalıdır. Yeni doğanlarda ilk önce bu tür kan testlerini yapılması her zaman faydalıdır.
" } ] }