{ "title": "Bebeklerde Trombosit Yüksekliği", "image": "https://www.trombosit.gen.tr/images/bebeklerde-trombosit-yuksekligi.jpg", "date": "21.01.2024 06:42:26", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Bebeklerde trombosit yüksekliği, Trombosit kanın şekilli elemanların bir tanesidir. Trombositin kandaki en büyük özelliği kanayı durdurmasıdır. Az olduğu durumlarda kanaya yatkınlık, fazla olduğunda ise damar içerisinde pıhtılaşmaya neden olur. Sağlıklı ve yetişkin bir insanda ortalama olarak trombosit değeri yüz elli ile dört yüz arasında olmalıdır. Trombositlerin yapımı büyük hücrelerin parçalanması ile olur. Çoğalmasını yani yükselmesini kontrol altında tutan organ Karaciğer'dir. Her bir trombositin kan içerisindeki ömrü ortalama dokuz ile on gün arasındadır. Bu süreyi doldurduklarında dalak organı tarafından parçalanarak yok edilirler. Kişide dalağın zarar görmesi veya alınması kişilerde trombosit seviyesinin yükselmesine sebep olur.

Bebeklerde trombosit değerleri yetişkinlere göre daha yüksek değerlere oluşur. Trombosit seviyesinin ölçülmesi hemogram testi ile yapılır. Bu test, çalışan trombositler, pıhtılaşma sistemi ve hemostaz bozukluklarının değerlendirilmesinde kullanılır. Yani bir kan testidir. Bebeklerde yaşanan trombosit yüksekliği damarlardaki kanın pıhtılaşma riskini yükseltir. Yani bebeklerde tromboza neden olur.

Bebeklerde trombosit yükselmesinin sebepleri nelerdir?
Bebeklerde trombosit yükselmesi tanısı

Bebeklerde trombosit yükselmesinin tanısı ancak genel kontroller için gidildiğinde veya kanser belirtileri oluştuğunda hekim tarafından laboratuvar ve kan tahlilleri ile anlaşılır. Bu kan tahlilleri içerinde direk trombosit tahlil olan Hemogram testi bebeğe uygulanır. Trombosit seviyesi yüksek çıkan bebeklerde bunu tetikleyen durumun anlaşılması için gereken hastalıkların testleri de yapılmalıdır.

Bebeklerde trombosit yükselmesi tedavisi nasıl yapılır?

Öncelikle trombosit seviyesinin yükselmesinin nedeni araştırılmalı ve bu tetikleyen hastalığa göre tedavi başlatılmalıdır. Eğer sorun demir eksikliği ile oluşmuş ise demir eksikliğini tedavi ederek trombosit seviyesi düşürülebilir. Normalde anne sütünde yeteri kadar demir vardır. Ancak bebek yeteri kadar emmiyor ise bu trombosit seviyesini yükseltir. O zaman ek demir takviyeleri bebeğe verilerek değerler normale getirilebilir. Trombosit kan hücreleri ikiyi ayrılır. Primer ve sekondder olarak adlandırılan trombositler, bebekte ölçülerek primer grubunda değerlendirilerek trombosit yüksekliği antibiyotikler ile tedavi edilebilir. Ancak bu durum bebekteki hastalığın türüne ve cinsine göre değişiklik gösterebilir.

Ayrıca bebeklerde kemik iliğinin çalışmasındaki bozukluklarda trombosit seviyesini yükseltebilir. Bu durumda da öncelik hastalığın tedavi edilmesi gerektiğidir. Hastalık tedavi edildiğinde trombosit seviyesi istenilen değerlere kavuşacaktır. Genellikle ilaçla tedavi uygulanır.

Bebeklerde trombosit yükselmesinin bir diğer önemli nedenleri arasında ise Hemolitik anemi gelir. Genellikle anne veya babadan geçen bu hastalık doğuştan olup Vücutta aşırı kırmızı kan hücreleri üretilmesine neden olur. Yine aynı şekilde öncelik alttaki hastalığın ilaçlar ile doktor kontrolünde tedavi edilmesidir. Sağlıklı bebekler, gülen yüzler sizlerle olsun. Sağlıkla kalın.
" } ] }