{ "title": "Gebelikte Trombosit", "image": "https://www.trombosit.gen.tr/images/gebelikte-trombosit.jpg", "date": "20.01.2024 12:15:17", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Gebelikte trombosit: Gebelikte anne adayında gelip geçici trombosit durumları oluşmaktadır. Trombosit paletelet kanın pıhtılaşmasını sağlayan hücre pulcuklarıdır. Trombosit adı verilen bu renksiz yapılar kırmızı ve beyaz kan hücrelerinden daha küçüktür sayıları kan tahlilleri ile saptanır. Trombositler kan hücrelerinden birisidir ve tahlil sonuçlarında PLT şeklinde kısaltılır. Kandaki görevi pıhtılaşmayı sağlamaktır. Trombositler kemik iliğinden üretilerek kan dolaşımına geçerler. Gebelikte trombositlerin sayısında normal dışı bir değişiklik beklenmez ancak bazı patolojiler trombosit sayısında düşmeye neden olabilir. İnsan vücudunda trombositlerin düşmesine trombositopeni denir. Gebelikte trombositlerin yükselmesine ise trombositoz denir fakat gebelikte çoğu zaman trombositlerin yükselmesi değil düşmesi gündeme ağırlıklı bir şekilde gelmektedir. Trombositopeninin nedenlerini olası hastalık nedenleri arasından ayırt etmek zordur ve hatta çoğunlukla ayırt edilemez. Fakat hastalığın teşhisi alınacak önlemler ve hastaya uygulanacak tedaviler için çok önemlidir. Gebeliklerin %7'sinde trombositopeni gözlemlenmektedir. Birçok kadında hamileliğin son aylarına doğru hafif trombositopeni bulgusuna rastlanmaktadır. Hafif trombositopeni doğumdan birkaç gün sonra anne vücudunda trombosit sayısı normale döner.

Gebelikte trombosit düşüklüğüne neden olan durumlar
Gebelikte trombosit yüksekliğine neden olan durumlar
Gebelikte trombositopeni belirti göstermeyen geçmişe dayanmayan hafif trombositopeni trombosit sayıları 70 binin üzerindedir. Bazen de 130-150 bin arasındadır. Trombositlerin 150 bin aşağısında olması trombosit düşüklüğü demektir. Trombositin vücuttaki görevi kanın pıhtılaşmasına sağlamaktır ve bu görev zaman zaman hayati önem taşımaktadır. Bu derece önemli bir göreve sahip olan trombosit yani kan hücresinde oluşan herhangi bir düzensizlik ciddi sorunlara yol açabilir. Bu durum normal gebe olmayan bireylerde böyle iken gebe olan kadında çok daha farklı sonuçlara sebep olabilir. Fakat endişelenmemeli ve gerekli tedbirleri doktorunuzla beraber almalısınız.

Gebelerde tahlil sonuçları ancak muayene ve diğer bulgular ile kombine edilerek değerlendirildiğinde anlam kazanır. Bu nedenle tahlil sonuçları ile ilgili doktora danışılmadan asla değerlendirilmemelidir.
" } ] }