{ "title": "Hamilelikte Trombosit Düşüklüğü", "image": "https://www.trombosit.gen.tr/images/hamilelikte-trombosit-dusuklugu.jpg", "date": "20.01.2024 14:18:37", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Hamilelikte trombosit düşüklüğü, ile sıkça karşılaşılabilir. Gebelik döneminde trombosit sayısında azalma görülür ve bu duruma gebelikte trombositopeni denir. Trombosit kanın pıhtılaşmasını sağlayan hücre pulcuklarııdır. Trombosit denilen bu renksiz yapılar kırmızı ve beyaz kan hücrelerinde daha küçüktür. Sayıları kan tahlilleri ile saptanır. Trombositler normal değerleri her mikro litrede 150.000 ile 400.000 arasındadır. Trombosit sayısı kişiden kişiye değişir. Bunun yanı sıra aynı kişide farklı zamanlarda da değişkenlik gösterebilir. Düşük trombosit 150.000'den az olan trombosit sayısı düşük trombosit diyerek adlandırılır. Kişi düşük trombosit değerlerine sahipse trombositopeni hastalığı olarak adlandırılır. Sayı 50.000 in altına düşerse hayati risk oluşturabilir. Çünkü trombosit düşüklüğü durumunda kanın pıhtılaşması zorlaşır ve vücuttaki herhangi bir kanama durumunda hasta hayati risk altına girebilir.

Hamilelikte ortaya çıkan trombositopeniler üçe ayrılır

Hamilelikte trombositopenisi

Hamilelikte trombosit düşüklüğü geçici bir durum olabilir. Hamileliklerde %5 oranında gözlemlenir. Genellikle hamilelik 2 ya da 3 aylık olduğunda açığa çıkan bir hastalıktır. Kanamaya yol açmayan hafif ve fazla bir etkisi olmayan trombositopenidir. Gebelik trombositopenisi denilen hastalıkta anne adayları hamilelikten önce bu hastalığa sahip değildirler. Fakat hamilelik esnasında bu sorun ile karşılaşabilirler. Bu hastalıkta trombosit sayısı 70.000 ile 100.000 üzerindedir. Hasta daha önceki hamileliklerinde de trombositopeni hastalığı teşhisi bulunmuş olabilir. Doğumdan sonra düzelme göstererek bu durum ortadan kalkar.

Hamilelikle bağlantılı diğer trombositopeniler: 

Preeklampsi ve hellp sendromu olarak bilinen bu hastalık üçüncü trimestrin son evrelerinde görülen preeklampsi tansiyon yüksekliği ödem ve idrarda proteinüri ile kendini gösterir. Olguların %15 ile %50'sinde trombosit sayısının düşük olduğu gözlemlenir. Fakat bu oranın sadece %5'lik bölümünde ağır trombositopeni görülür. Hellp sendromu hem annede hem de bebekte oldukça büyük bir tehlike arz eder. Bu hastalık yaygın rastlanılan bir hastalık değildir. Fakat rastlanıldığında hem anne hem bebek oldukça tehlikelidir.

Hamilelikten önce var olan ya da hamilelik sırasında başlayan trombositopeniler

İdyopatik trombositopeni hastası kadınlar hamile kalabilir hatta bu hastalığı hamilelik döneminde öğrenebilir. Trombositepeni hamileliğin ilk aylarında fark edilir ve trombosit sayısı oldukça düşüktür. Bu hastalıkta tedavi gebe olan bir kadınla gebe olmayan kadının tedavisi aynıdır. Ağır trombositopeni hastası hamile kadın doğuma yakın tedavi altına alınır ve aşırı kanama olmaması için önlemler alınır. İdyopatik trombositopeni hastası annelerin %10 oranında doğan bebekleri trombositopenik olarak doğar. Fakat kalıcı değildir.

Hamilelerde trombosit düşüklüğü belirtileri nelerdir?
Hamilelerde trombosit düşüklüğü neden olur?
" } ] }