{ "title": "Trombosit Değerleri", "image": "https://www.trombosit.gen.tr/images/trombosit-degerleri.jpg", "date": "20.01.2024 14:31:57", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Trombosit değerleri, çeşitli etkenler sonucunda azalabilir ya da artabilir. Normalde bir mikro litre kanın içerisinden 150.000 ile 400.000 kadar trombosit olmalıdır. Trombosit değerlerinin belirlenmesi için özel bir kan testi yapılır. PLT testi denilen tetkik sayesinde trombosit değerlerindeki yükselme ve azalma kolayca tespit edilir. Bu bazı hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmaya yardımcı bir testtir. Buna bir anlamda trombosit sayımı da denilebilir.

Tabak biçimindeki kan hücreleri olan trombositler, kanda pıhtılaşmaya yardımcı olur. Kemik iliğinde üretilerek kan dolaşımına yavaşça salınırlar. Bu hücrelerin yüzeyi proteinle kaplı olur. Hem birbirlerine hem de kan damarları çeperlerine yapışabilirler. Bu özellikleri nedeniyle bir yaralanma esnasında kolayca kanın pıhtılaşmasını sağlayarak, kan akımının durmasına yardımcı olurlar. Trombosit değerlerinin çok fazla düşmesi halinde, yani trombosit değerleri bir mikro litre kanda 20.000 altında olursa, yaralanmadan sonra trombositler yetersiz olduğundan pıhtılaşma sağlanamaz ve kan kaybı çok fazla olur. Aynı zamanda trombosit değerlerinin düşük olması kanamanın kendiliğinden olmasına da neden olabilir. Bu çok riskli bir durumdur.

Trombosit değerleri yüksek olursa, bu defa kan damarları içinde pıhtılaşma olacağından, bu kan akımının durmasına kadar gidebilir. Böyle bir durumda trombolism kaynaklı ölüm gerçekleşebilir. Kısaca kanda trombosit değerleri olması gereken miktarda olmalıdır. Beklenmedik zamanlarda kanama sorunu olanlar ya da ufak bir yaralanmada bile uzun süre kanamanın olması gibi bir sorun yaşayanlar, kanamanın geç durması gibi sorunlarla karşılaşanlar hemen trombosit sayımı yaptırmalı yani PLT kan testi yaptırmalıdır.

Trombosit değerleri neden yükselir?

Trombositler kemik iliğinde üretildiğinden, eğer kemik iliğinde çalışma bozukluğu olursa trombosit değerlerinde yükselme olabilir. Eğer yapılan testte trombositler yüksek çıkarsa, bunun kemik iliği ya da bazı hastalıklardan olup olmadığını doktor tespit etmeye çalışır. Çünkü bazı hastalıklarda trombosit değerlerini yükseltebilir. Bu rahatsızlık arasında;
Trombosit değerleri neden düşer?

Trombosit değerlerinde düşme olursa, bu lösemi, kemik iliği kanseri gibi hastalıkların önemli bir belirtisi olabilir. Vücutta kanser hücrelerinin artması sonucunda kemik iliği hücreleri kendine yer bulamaz ve trombosit değerleri düşük çıkar. Bunun dışında midesinde kronik ülser olan kişilerde, kronik kanaması olanlarda, kemoterapi ve radyasyon tedavisi gören kişilerde de kanda trombosit sayısı azalır. Otoimmün hastalıklarının bazıları da trombosit değerlerini düşürür. Bağışıklık sistemi vücudun kendi organlarına saldırıya geçtiğinden, trombosit miktarı azalır. Böbrek hastalıkların bazıları da aynı etkiyi gösterebilir. Sülfanomid, dugoksin, nitrogliserin gibi ilaçları kullanan kişilerde de trombosit hücrelerinin sayısı azalabilir.

Trombosit değerleri PLT kan testi sayesinde kolayca tespit edilebilir. Bu testin sonucu hastanın genel sağlığı hakkında daha aydınlatıcı bilgiler elde edilmesini sağlar. Bazı hastalıkların teşhisine yardımcı olur. Ancak bazı test sonuçları normal çıksa da hastaların kanama sorunu olabilir. Bu durumda trombositlerin düşük kaliteli olduğu düşünülür. İşlevlerini yerine getiremedikleri için kanın pıhtılaşmasını sağlayamazlar. Bu durumda mutlaka önlem alınmalı ve uygun tedaviye başlanmalıdır.
" } ] }