{ "title": "Trombosit Düşüklüğü", "image": "https://www.trombosit.gen.tr/images/trombosit-dusuklugu.jpg", "date": "21.01.2024 09:05:01", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Trombosit Düşüklüğü, kanda bulunan trombosit miktarının 150.000 değerinin altına düşmesi durumudur. Trombositler, kanda bulunan ve kanın pıhtılaşmasını sağlayan ve kanama durumlarında kanamanın durmasını sağlayan kan elemanlarıdır. Sağlıklı bir insanda 150.000-400.000 arasında olması gerekir. Kan içinde yaklaşık 10 gün içinde yenilenen tablosu vardır. Trombositin eksik olduğu durumlarda kanamayı durdurmak veya kontrol altına almak güçtür.

Trombosit Düşüklüğü Neden Olur?

Trombositin düşük olması durumuna trombositopeni denir. Trombositler kanda 150.000 in altında ise düşük kabul edilir, 20.000 in altındaki değerlerde ise ciddi ve ölümcül kabul edilir ve mutlaka trombosit transfüzyonu yapılması gerekir.

Trombosit düşüklüğü; alkolizm, bazı ilaç kullanımları, kemik iliği hastalıkları, bazı kan hastalıkları, dalağın görevini yerine getirememesi, bazı bakterilere bağlı hastalıkların olduğu durumlarda görülebilir. Trombosit miktarı, hemogram testi ile kolayca ölçülebilir. Kan bağışı yapılan durumlarda birçok kan merkezinde alınan kanlar elemanlarına ayrılabilirler ve transfüzyon işlemlerinde trombosit nakilleri kaza, travma, ateşli silah yaralanmaları, açık kesik ve yaraların olduğu şiddetli kanamalı durumlarda en çok tercih edilen transfüzyon şeklidir.

Trombosit Düşüklüğü Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Trombosit düşüklüğü, kanamaların geç durması, küçük darbelerde bile morarma, burun kanaması, halsizlik ve yüzeysel kanamaların olduğu durumlarda şüphelenilen bir rahatsızlıktır. Bu şikâyetleri yaşayan hastalar, bir hekime başvurmalıdırlar. Hekim isteği ile yapılacak tam kan sayımı testi ile trombosit miktarı öğrenilir. Trombosit miktarı 150000 in altında ise trombositopeni teşhisi koyulur. Bu durumda tedavi için öncelikle trombositopeniye sebep olan durum araştırılır ve altta yatan hastalık bulunur. Hastalığın tespitinden sonra, altta yatan hastalığa karşı tedavi uygulanması çoğunlukla sorunu ortadan kaldırır. Bazı kanamalı durumlarda ise trombosit nakli ya da kan nakli yapılabilir. Hastaların asla alkol kullanmaması, bedeni zorlayan spor aktivitelerinden uzak durması, protein açısından zengin beslenmeleri önemlidir.
" } ] }