{ "title": "Trombosit Kanseri", "image": "https://www.trombosit.gen.tr/images/trombosit-kanseri.jpg", "date": "19.01.2024 20:45:27", "author": "Ayşenur Akgül", "article": [ { "article": "
Trombosit Kanseri: Trombosit vücutta olan kanamaları durduran bir maddedir. Trombositin kanda az olması durumunda kanamalar, fazla olduğunda ise pıhtılaşma durumu görülür. Sağlıklı bir insanda ortalama 150-400 bin adet trombosit hücresi bulunur. Genelde kemik iliğinin büyük hücrelerinin parçalanması ile olurlar. Çoğalmalarını karaciğer takip etmektedir. Kan içindeki ömürleri yaklaşık 10 gündür. Kan içinde bulunan trombositlerin 150 bin değerinin altında olması kanda trombosit düşüklüğü olarak kabul edilir. Bu duruma trombosit kanseri denir. Bu değerin 100 bin adete düşmesi ile kanama riski başlar. Bu süreç içerisinde hiçbir darbeye maruz kalmadan kendi kendine kanamalar oluşur. Bu kanamalar cilt, burun ve diş eti kanamaları ile başlar. Bunun yanı sıra ciltte kızarıklıklar, dökülmeler, morluklar oluşur. Bazı insanlarda trombosit sayısı doğuştan düşüktür. Dalağı büyüyen hastalarda trombosit üretimi durabilir. Bu durumlarda trombositopeni oluşabilir.

Trombosit Kanseri Tedavi Nasıl Yapılır?

Tedavi trombosit kanserinin oluşum şekline göre değişir. İlk olarak hastalığa neden olan sebep tespit edilmeli ve tedavi ona göre uygulanmalıdır. Doğuştan veya trombosit olan hücrelerde erişkin yaşlarda oluşan yetersizliklerde ek olarak ilaç tedavileri yapılmaktadır. Kanser, lenfoma, hücrelerinde oluşan trombosit düşüklüğünde ise esas hastalık tedavi edilmelidir. Kontrolsüz damar içinde pıhtı oluşumuna neden olan hastalıklarda ise plazma değişimi yapılır. Enfeksiyonlara bağlı olarak trombosit düşüklüğü varsa ilaçlara ara vermek gerekir. Bu hastalıkları olan kişilere yeme içme konusunda herhangi bir diyet uygulanmaz. Ancak kullanılan bazı ilaçlar ve yiyecekler kanama riski yaratabilir.
" } ] }