{ "title": "Trombosit Yüksekliği", "image": "https://www.trombosit.gen.tr/images/trombosit-yuksekligi.jpg", "date": "21.01.2024 08:44:06", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Trombosit yüksekliği, trombosit kanda bulunan ve yaralanma durumlarında kanda pıhtalaşma sağlayarak kanamanın durmasını sağlayan hücrelerdir. Trombosit yüksekliği durumunda damar içerisinde olan bu hücreler pıhtıya neden olarak damarda tıkanıklığa sebep olur. Bu durumda kan istediği yere gidemeyeceğinden bu oluşan pıhtının yerine göre hastada birçok sağlık sorununa hatta ölüme sebebiyet verir.

Trombosit hücrelerinin ömrü 9-10 gün arasındadır ve kanın içerisinde trombosit hücrelerinin üremesi eski hücrelerin dalak yardımıyla parçalanmasından sonra yenilerinin üretilmesi ile olur. Ancak bazı durumlarda vücut bu işlemin sırasını karıştırır ve eski trombosit hücreler yok edilmeden yenilerini üretir. Bu durumda da trombosit hücrelerinde yükselme görülür. Neticesinde de kanın içerisinde yüksek miktarda olan trombosit damar içerisinde yoğunluktan ötürü pıhtı yapar. Bu pıhtılar özellikle beyne yakın yerlerde ve ana damarlarda oluşması durumunda hasta beyin felci geçirir. Aslında çok küçük ama çalışma sistemi bozulduğunda ciddi vakıalara neden olan bir durumdur.

Trombosit yüksekliğini dengede tutan organ dalaktır. Dalağın alınması ve rahatsızlanması bu trombosit hücrelerinin azalmasına ya da çoğalmasına neden olur. Her insanda ortalama 150-400 arasında trombosit vardır. Bu sayı çocuklarda ve bebeklerde biraz daha fazladır.

Trombosit yüksekliği neden olur?
Trombosit yükselmesinin tedavisi nasıl yapılır?

Bu hastalığın olduğu kişilerde hastalığın tedavi şekli yaşına ve şiddetine göre değişiklik gösterir. Trombosit yüksekliği, iki şekilde olur. Bunlar primer ve sekonder şeklindedir. Sekonder olarak gerçekleşen trombosit yüksekliği tedaviye gerek olmadan altında yatan sebep araştırılır. Problemin çözülmesi durumunda da trombosit yükselmesi hastada düzelir. Primer trombosit yükselmesinde ise küçük dozlarda asprinler ile gerekli olan tedaviye başlanmalıdır. Hastalığın durumuna göre hastaya daha şiddetli ilaçlar olan antibiyotikler verilebilir.

Bu tür hastalar genellikle on gün içerisinde iyileşme gösterirler. Herhangi bir tedavi süreci işlemeden hasta trombosit seviyesi düzene biner. Fakat bazı komplike durumlarda trombosit sayıları hastalarda on bin yirmi bin ul civarını bulur ki bu durumlarda hastada şiddetli kanamalar meydana gelir. Böyle durumlarda trombosit sayısının yükselmesi gerekirken trombosit transfüzyonları verilir. Bu ilaçlar ile hasta iyileşirken aynı sorunun tekrarlanması ve yaşanmaması için hastaya trombositopeninden sorumlu olan ilaçlardan uzak durması mutlaka söylenmelidir.
" } ] }